WEEKEND UDSALG | SPAR 10% PÅ HELE SHOPPEN!

Brug rabatkoden: GROWEEKEND *Gælder ikke i forvejen nedsatte varer*

NYHED: Shogun Fertilisers | SPAR 20%

*Gælder kun lørdag og søndag UGE 22*

Hurtig og sikker levering

Vi sender pakken samme dag!

HVAD ER VPD OG HVORFOR DET ER VIGTIGT.

OM FUGTIGHEDENS VIGTIGHED VED DYRKNING AF PLANTER

Relativ fugtighed er en smule anderledes. Det er et udtryk for den fugtighed, der er til stede i luften, sammenlignet med den mængde fugtighed, der kan være i luften ved en given temperatur.

Temperatur og relativ fugt er klassiske eksempler på tæt forbundne miljømæssige faktorer, som har indflydelse på planten, såfremt man er i et miljø, hvor luftfugtighedens forskel afhænger af temperaturen.

Eksempel:

Måden hvorpå planten reagerer i et miljø på 24 grader Celcius og 50% relativ luftfugtighed er meget anderledes, end hvis planten var i et miljø på 28 grader Celcius og 50% relativ luftfugtighed.

Før vi undersøger den forbindelse nærmere, giver det mening at starte med noget basis. 

Luftfugtighed er en kæmpe faktor, når man dyrker planter. En vigtig milepæl for een, der vil være en kompetent og ansvarsfuld dyrker, er at udvikle en forståelse for, hvad luftfugtighed er, hvordan planter reagerer på det, hvordan du kan styre og manipulere det.

 Det er forbløffende. En sundt voksende plante vil miste 90% af det vand, den optager gennem transpiration! De planter er nødt til at fordampe vandet for at kunne vækste, men en balance er nødvendig. For meget transpiration forvolder planten unødig stress, og for lidt transpiration resulterer i dårligere vækst.

Temperaturen spiller en afgørende rolle, når det kommer til fugtighed. Jo varmere luft, desto mere fugtighed kan luften indeholde. Som mængden af fugt, luft kan indeholde, konstant ændrer sig med temperaturen, kan det være svært at forstå, hvad vi skal måle. Heldigvis ligger svaret i konceptet “Relativ luftfugtighed” (RL) – dette er en måleenhed i % for luftfugtigheden sammenlignet med den totale potentielle luftfugtigheds indhold (100% RL) ved en given temperatur.

Mængden af vand, planter mister gennem transpiration, er til et vist punkt reguleret ved hjælp af plantens stomata. Men en god huskeregel er: jo tørrere luften er, desto mere vil planterne transpirere.

Tip! – tænk på fugtens fordampning som den tørrende effekt i luften, eller som måling af luftens evne til at trække vand fra planter.

Det vand, som planterne udleder, bliver trukket ud af planten, af luften ???(kan dette afsnit ikke forklares lidt nemmere forståeligt? Altså bliver vandet trukket ud af planten eller af luften – eller af begge dele?/herdis) og betegnes som måden, hvorpå planten reagerer på luftfugtigheden i dens aflukkede miljø. Fra plantens synspunkt taler vi her om forskellen i fugtigheden inde i bladet og i luften.

Hvis luften omkring bladet er på under 100% RL, er der potentiale for, at vanddamp fra planten trænger ud i luften. Man kan altså se denne proces som manglen af vanddamp i luften sammenlignet med vanddampen inde i planten selv. På engelsk hedder det “Vapor Pressure Deficit”

VDP giver et mere nøjagtigt billede af, hvordan planten har det i dens miljø i relation til temperatur og luftfugtighed, hvilket giver os dyrkere en bedre mulighed for at kontrollere dens miljø.

Det eneste problem med VPD er, at det er svært at bruge præcist, fordi du skal kende bladets temperatur. Det er ret komplekst, fordi det afhænger af mange faktorer, som f.eks. om bladet er i lys eller skygge. Den mest praktiske tilgang, som de fleste vælger at bruge for at fastlægge VPD, er at bruge lufttemperaturen inde i plantens miljø.

Transpiration er meget vigtigt for en sund plantevækst, fordi den fordampning af vanddamp fra bladet ud i luften aktivt køler bladets væv. Temperaturen på et sundt transpirende blad kan være 2-6 grader koldere end på et blad, som ikke transpirerer. Dette virker måske som en stor forskel i temperatur, men sat i perspektiv frigiver planten 90% af dens optagede vand som transpiration og bruger kun omkring 10% til at vækste.

Problemet med at køre med en høj RL er, at når man dyrker indendørs, øger man risikoen for svamp, og kulfilter bliver mindre effektivt.

Forstå venligst, at når vi præsenterer denne information, ønsker vi ikke, at du går ud i dit grorum og kører dit miljø indenfor strenge VPD værdier. Hvad der er vigtigt at tage med er, at VPD kan hjælpe dig til en bedre indikation af, hvor meget fugt luften gerne vil trække ud af dine planter.

Planter tilpasser sig skiftende luftfugtighed ved at justere deres stomata på bladene. Stomata åbner sig mere, som VPD falder (høj RL), og de begynder at lukke sig, som VPD stiger (lav RL)

Stomata begynder at lukke som følge af lav RL for at forhindre yderligere vandtab, og det påvirker fotosyntese-raten, fordi CO2 absorberes gennem stomata-åbningerne. En konsistent lav RL vil betyde langsom vækst og endda stagnation. Fugtighed påvirker derved indirekte fotosyntese-raten, så ved højere fugtighedsniveauer vil stomata være åbne og tillade mere CO2 at blive absorberet. 

Lidt data at støtte sig til:

En nem guide som alle kan følge. De næste sektioner viser egnede temperatur- og luftfugtighedsforhold, som du kan sigte efter for at få dine planter til at lave din ønskede transpiration.

Miljømæssige forhold til lav transpiration

Til tider vil du måske have dine planter til at stå i en lav transpirations rate. Fx er det nogle gange nødvendigt, hvis de har et lille rodsystem, du bruger stiklinger eller har unge planter i et ikke krævende miljø og en lav VPD. Disse miljømæssige forhold opnås bedst i en propagator, hvor høj fugtighedskontrol nemt opnås. 

Miljømæssige forhold for sund transpiration

At skabe sund plantevækst er ikke svært. Du skal dog sikre, at der ikke er unødige miljøfaktorer, der påvirker planten, så den kan fokusere på sin transpiration i en sund rate og stressfri vækst.

De følgende miljøforhold fremmer god vegetativ vækst og passer godt til små/medium planter med et sundt udviklende rodsystem. Du kan opnå disse moderate VPD forhold i et grorum ved at installere en luftfugter, humidistat og blæser. Yderligere miljøkontrol er også mulig gennem LED lys, hvor du kontrollerer lysets spektrum.

Note: du vil finde det mere praktisk at holde en lavere temperatur og den anbefalede luftfugtighed – et sted omkring 23-25 grader og 60-70% er godt. At prøve at holde RL på over 70%, når temperaturen er over 27 grader, kan være en udfordring i et ventileret miljø og kan skabe problemer med andet udstyr fx kulfilter.

Miljømæssige forhold for høj transpiration

Under moderate VPD forhold, der fremmer sund transpiration, vil dine planter vækste godt og opbygge et rodsystem, der støtter deres vækst. Når planter er veletablerede, kan du benytte dig af et mere krævende miljø i dit grorum, hvor du opretholder en højere transpirationsrate. VPD forhold som disse hjælper præventivt, så der ikke kan gro svamp på planten og fremmer vandoptaget, hvilket giver fordele i plantens sene blomsterstadie.

Note: hvis du vil holde RL nede for at reducere risikoen for svamp i plantens sene stadie, rådes du også her til at holde temperaturen nede. På denne måde undgår du også problemet med transpirations-stress med høj VPD.

Flere indlæg

Besøg superseeds.dk

Hurtig og sikker fragt