Microgreens er et generelt udtryk, som bliver brugt til at beskrive en spiselig plante i dens tidlige gro stadie. Det er vigtigt at få med, at microgreens bliver høstet/fjernet fra plantens frø og rodsystem inden indtagelse, dette er ikke ligesom en spire, da den bliver brugt som en hel plante med frø og rodsystem.

Emner
Baggrund
Varianter
Produktionsmetoder
Produktionsstadier:
Kilder til frø, opbevaring af frø, såning, typiske densitet i såningen, spiring og vækst, høst, vask og tørring, pakning, etiketter til den enkelte sort, opbevaring/fragt.

Bagrund
Lidt afhængig af plantesorten består microgreens typisk af plantens frø, enkelte blade omkring frøet, og så de rigtige planteblade. Afhængig af producenten og kundepræferencen så bliver microgreens høstet lige inden de første rigtige blade fremkommer, og ellers høster man lige efter de ses. Mellem 5 og 7,5 cm er de i størrelsen, og interessen i disse afgrøder kommer af, at der findes utrolig meget næring, mange forskellige smage, mange farver, forskellige former og mange forskellige teksturer.

Microgreens har opnået en stor mængde eksponering over de seneste år, da de potentielt kan være utrolig profitable, pga. den korte produktionscyklus, lave investeringsomkosninger og det at de næsten ingen plads bruger.

Det er dog altafgørende for producenten, at have kunder som afgrøderne kan afsættes til, så det er vigtig at producenten er påpasselig med sine microgreens, så de er i højst mulig kvalitet, da det ikke er profitabelt at have et produkt, som man ikke har nogle kunder, der vil have. Derfor er det vigtigt at opnå disse forhold tidligt i produktionens start.

Varianter

Man kan gro mange forskellige varianter af microgreens, den vigtigste faktor for producenterne er, om den specifikke plante sikkert kan spises af mennesker. Dog er der over 100 forskellige sorter af planter, som typisk bliver groet og solgt som microgreens. Disse planter har en hurtig afgrødecyklus, dog er der nogle, som gror hurtigere end andre. Grøntsager groet som microgreens bliver klar til høst på mellem 7 og 14 dage, urter er lidt langsommere, og skal bruge mellem 16 og 25 dage, før de er klar til høst nogle helt op til 30 dage.

Disse grøntsager skal gro mellem 7 og 14 dage:
Kål, majs, grønkål, karse, glaskål og radiser.

Disse grøntsager skal gro mellem 15 og 25 dage:
Rødbeder, gulerødder, amaranth, rucola, bladbede og forårsløg.

Disse urter skal gro mellem 15 og 30 dage:
Basilikum, dild, persille, fennikel, koriander, saltwort, perilla og skovsyre

Ligegyldigt hvilke planter man gror, så er det vigtigt at sikre, at der ikke forekommer krydskontaminering, da det kan være farligt for allergikere.

Et andet vigtig aspekt, som ofte bliver overset er korrekt planteidentifikation. Akkurat og sporbar planteidentifikation og verificering igennem hele værdikæden vil spille en stor rolle. Da producenterne skaber sikkerhed hos forbrugeren, og får dem til at fremstå legitime. Et website man kan bruge til planteidentifikation, som er skabt af en canadisk organisation.(https://www.hssa-sk.ca/ plant-identification.html)

Produktionemetoder
Producenterne er nød til at beslutte, hvordan de ønsker at gro deres microgreens. Hver type har sine egne fordele og ulemper, og skal passes på en bestemt måde.

Disse produktionsmetoder er blevet benyttet til industriproduktion af microgreens:
Jordbaseret bruger man løftede havesenge.
Hydroponisk bruges der 4 forskellige metoder. Den første metode er substrat kultur, hvor rødderne gror i et pH neutralt gromedie. En anden metode er, hvor rødderne gror i en næringsholdig opløsning. En tredje metode er nærings filmteknikken, hvor der er konstant flow af næringsrig vand omkring rødderne. Den fjerde metode er aeroponic, hvor rødderne er isoleret fra vandet. Men i stedet er et dryp- eller fugtsystem tilsluttet.

De forskellige stadier af produktion vil generelt være de samme ligegyldigt, hvilken fabrik der bliver benyttet. Det er dog meget vigtigt, at produktionsfaciliteterne lever op til fødevarestyrelsens retningslinjer for fødevaresikkerhed.

Produtionsstadier
Frøkilder:
Når man producerer microgreens, så er en af de store omkostninger frøene sammenlignet med typisk afgrødeproduktion. Ofte i forbindelse med microgreens kan det være pga. frøenes omkostninger, at nogle har svært ved at gøre det profitabelt. Det er nødvendigt, at man har en valid frøbank eller flere til at levere frø i større mængder til de rette priser. Ved at have mere end en leverandør, reducerer man risikoen for mangler og problemer med fødevaresikkerhed. Det er klart at foretrække, at man vælge en samarbejdspartner med sporbarhed, så sikkerheden omkring frøene er stor.


Frøopbevaring og forberedelse
Frø skal opbevares sikkert i sikre lukkede containere for at undgå kontaminering eller lign. problemer. For at frøenes holdbarhed er bedst, bør de opbevares i et koldt og mørkt rum med en temperatur på 1-5 grader, der skal også være tørt, så luftfugtigheden skal være mellem 3-10%. Frøene skal ikke rehydrere under opbevaring, ellers kan spiringsprocessen forekomme, dette kan reducere holdbarheden på frøene.

De fleste frø er tørret til et fugtighedsindhold på 3-6%. For at spiring forekommer skal nogle frøsorter vædes i vand eller i en syreopløsning, som bliver brugt til at knække den hårde skal på nogle frøsorter. Hver sort har forskellige behov, for at spiring fremkommer. Af denne grund er det meget vigtigt, at producenterne har styr på deres forskellige sorter, og hvilke behov de har.

Løsninger hvor man væder frøene som en fortyndet hydrogenperoxid. Disse løsninger kan også bruges til at desinficering, da man sænker risikoen for kontaminering. En varmtvandsbehandling har lign. virkning.

Såning
Ligegyldigt hvilket gromedie der bliver valgt, så bliver frøene rystet og mekanisk sået, sådan så densiteten passer, og frøene ikke ligger for tæt i forhold til sorten.

For at opretholde fugten i frøene efter er blevet plantet, tilføjer producenten et meget fint tyndt lag stof, papir eller lign. ovenpå frøet.

Typiske densitet i såningen

100-120 g: solsikke, ærter og korn.
60-70 g: broccoli, rødkål, radise og bladbede.
50-60 g: dild, basilikum og rucola.

Spiring og vækst

For at gro microgreens er det en fordel, hvis producenten er ferm med at skabe miljøet og de rigtige forhold, som frøene skal bruge for at kunne spire. Denne fremgangsmåde kan betyde at man benytter varmemåtter, ekstra lys eller komplet mørke og mere eller mindre vand afhængig af, hvilke/hvilken sort man gror.

Miljø

Det optimale miljø til microgreens produktion varierer i de forskellige plantesorter, men det er favorabelt, at temperaturen er mellem 18 og 24 grader. Luftfugtigheden skal gerne være mellem 40 og 60%, disse forhold vil næsten alle planter kunne leve under. Ved højere temperatur og luftfugtighed kan man risikere sygdom i planterne og lign. problemer.


I et ethvert gro miljø er luftcirkulation et must. Cirkulationen sørger for at temperaturen og luftfugtigheden er ens i hele groet.

Som producent er det at foretrække, at bruge ventilatorer som skaber horisontal cirkulation i groet sammen med almindelige ventilatorer, så air flowet er bedst muligt.

Hvis planterne er produceret i et vertikalt rækkesystem, så skal man være opmærksom på luftcirkulationen mellem hvert lag, da luft kan blive fanget mellem lagene og skabe risiko for sygdom i planterne. Luftcirkulationen kan blive styret af mindre ventilatorer, som er sat fast for hvert niveau i rækkesystemet.
Lys

Mange planter reagerer anderledes på kunstigt lys fremfor naturligt sollys. Vær opmærksom på lysets varighed, intensiteten og afstanden fra planterne. Hvis lyset for eksempel er for langt fra planterne kan de hænge lidt og få lange “ben”. Farven kan også fremstå falmet, hvis lysintensiteten er utilstrækkelig. Nogle lyssystemer som fluorescent lys afgiver meget varme, og hvis man har +150 af denne slags lys, så bliver temperaturen i rummet ændret. Derfor er LED blevet utroligt populært, da det afgiver meget mindre varme, og har meget længere holdbarhed. Her bliver lysspektrummet også skræddersyet til planterne, og rummene de står i.

LED-lys kræver meget mindre energi/strøm fremfor halogen og HPS-lys. Dog er det en noget større investering, men den betaler sig selv hjem sammenlignet med HPS og halogen.

For at sikre en levedygtig forretning for producenter og potentielle producenter er det vigtigt, at være klar over den nødvendige startkapital og operationsomkostningerne, ved at gro microgreens. Du kan finde det idelle lys til kultivering af microgreens lige her: https://gro-lys.dk/home/716-led-vaekstlys-5-stk-60-cm.html

Vanding

Ved microgreens produktion er det nødvendigt, at der sker konsekvent og udregnet vanding. Dis/tåge dyser er foreslået under vanding ved spiring for at undgå at fejlplacere frøene. Brusehoveddyser kan bruges i grostadiet til at imødekommende et stigende behov for vand. Ligegyldigt hvordan produktionsfaciliteten er, så er det vigtigt, at der er et dræn i gulvet til overflødig brugt vand. Da der kan komme insekter og sygdomme samt gulvet bliver glat.

Høst

Om man markedsfører sine microgreens, som levende plantebakker og sælger dem på denne måde, eller man selv høster dem, så kan det være nødvendigt, at man har en tilladelse til madhåndtering i en godkendt facilitet. Vær sikker på produktionen lever op til lokale reguleringer på området, inden produktionen bliver åbnet.

Det færdige produkt i form af microgreens varierer naturligvis, men de mest typiske varianter er:
Frisk høstet/produceret microgreens.
Levende plantebakker så slutbrugeren selv høster.
Mixede kombinationer af forskellige microgreens.
Bearbejdede microgreens som har fået tilføjet værdi.

At høste microgreens er et stort skridt i produktionsprocessen, det kan kræve meget tid og arbejde over kort tid, da der kan være meget, som skal høstes samtidig. Da planterne er i miniatureudgave, er det vigtigt, at de bliver høstet meget nænsomt, da det kan være en besværligt proces. Nedkøling er nødvendigt snarest muligt efter høst, for at microgreens forholder sig friske, og ikke taber kvalitet. Typisk høster man microgreens så tæt som muligt på stammen, hvor man er opmærksom på ikke at kontaminere slutproduktet. Desto simplere høstredskaberne er, jo nemmere at det at rengøre efter brug.

Metoden som der bliver brugt til at høste, kan variere meget afhængig af hvor stor produktionen er, dog er det de følgende metoder, som oftest bliver benyttet:

Sakse, elektriske knive, skarp kokkekniv, håndholdt høstmekanisme, automatiseret transportbånd til høst.

Man kan høste afgrøden og pakke den direkte efter, dog bliver microgreens ofte vandet inden, det bliver pakket. Hvis man vasker sine microgreens, så er det vigtigt, at det bliver pakket i klinisk rene containere.

Vask og tørring

Vask af microgreens er et vigtigt trin, da det tilføjer værdi til produktet. Processen sikrer kunden, at produktet er rent og klar til brug. Yderligere er det vigtigt at have i baghovedet, at microgreens ofte bliver spist, som det er. Det bliver ofte ikke bearbejdet eller tilberedt, fra at det bliver modtaget fra producenten. Det er i forvejen en meget ren måde at gro afgrøder på, men ved vaskning sikrer producenten, at der ikke er frø, jord, rødder eller andet, som ikke skal være i slutproduktet. Hvis man vasker og dræner microgreens flere gange, sikres det at renheden er i top.

Der skal bruges koldt vand ved rengøring, da det også sænker temperaturen på microgreens, samt risikoen for bakterieudvikling. Det er vigtigt, at man tørrer microgreens grundigt efter rensning, da det igen reducerer risikoen for bakterieudvikling. For at levelængden er længst og kvaliteten højst, så anbefales det, at der ikke er nogle unødvendige forsinkelser.

Pakning

Pakningen kan variere meget afhængig af, hvilket marked og hvilken slutforbruger som produktet er rettet mod. Pakningen skal beskytte produktet mod kontaminering og anden skade, samt have et label omhandlende produktet.
Dette er det typisk indpakninger til microgreens:

Forskellige størrelser af af klare plastikposer, små plastikkopper med låg, forskellige størrelser og former af plastik muslingeskaller.

Producenter har ofte forskellige meninger om, hvilken indpakning der er bedst for microgreens, så holdbarheden er i top. De vigtigste faktorer for at sikre holdbarheden er i top, er ved ordentlige transportforhold samt opbevaring.
Høstede microgreens bør opbevares ved 4 grader eller under, så meget af tiden som overhovedet muligt for at opretholde friskheden og minimere risikoen for bakterier. Det er utrolig vigtigt at minimere den tid, hvor det bliver opbevaret ved stuetemperatur.

Pakning af microgreens i flade beholdere er en god idé, da det hurtigt kan nedkøles og minimerer risikoen for problemer.

Etiketter

Ordentlig etikette føring igennem hele produktionscyklussen er vigtigt, da det reducerer risikoen for misidentificering og kontaminering. Etikette regulering og sporbarheds koder er essentiel, hvis et produkt skulle blive tilbagekaldt, samt hjælper med at holde styr på lagerføring.

Specifikke information skal inkluderes på etiketten til microgreens såsom:
Navn, allergener, forhandlers navn og adresse, holdbarhedsdato, ingredienser, opbevaring/fragt.

Microgreens bør opbevares i et rent og køligt rum. Et termometer skal installeres i rummet, så der kan holdes øje med temperaturen. De bør opbevares forsigtig og med omtanke, da man ikke bør stable mange oven på hinanden, det er vigtigt ikke at skade produktet. Holdbarheden varierer i de forskellige sorter, typisk holder de sig dog i 5-10 dage ved ordentlig håndtering. Niveauet af opmærksomhed og ordentlig opbevaring burde også være tilstede når det bliver distribueret.

Microgreens bør transporteres i afkølede rum for at minimere risikoen for kontaminering og bakterier. Slutforbrugeren skal også være ekstra opmærksom fra modtagelse af produktet, og producenten bør rådgive omkring dette, når muligheden byder sig. Ved brug af de bedste praksisser og stor opmærksomhed på sine afgrøder, så vil producenten opnå det bedste resultater.